Cukiernik

Preorientacja i orientacja zawodowa

Produkuj wyroby cukiernicze, zamawiaj produkty i oceniaj ich świeżość
Dekoruj wypieki, obsługuj maszyny i urządzenia potrzebne podczas produkcji
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji różnych deserów - ciast, ciastek, tortów, lodów i wszelkich elementów dekoracyjnych, które oprócz posiadania dobrego smaku, powinny także ładnie wyglądać. Cukiernik zna wiele skomplikowanych receptur (czyli przepisów), według których przygotowuje swoje wypieki. Potrafi ocenić, czy produkty, których potrzebuje do przygotowania konkretnego ciasta, nadają się i czy są świeże. Jest to niezwykle odpowiedzialne zadanie, ponieważ to właśnie od jakości składników zależy końcowy efekt. Jednak, aby ciasto się udało, ważne są nie tylko składniki. Cukiernik musi ściśle trzymać się zaleceń zawartych w przepisie. Ciasta różnią się czasem wyrabiania, temperaturą pieczenia, a nawet kierunkiem mieszania. Czasami mała pomyłka może być przyczyną zakalca (czyli nieudanej, niewypieczonej i niewyrośniętej części ciasta). Takie pomyłki zdarzają się nawet najlepszym i nie należy się nimi zrażać. Cukiernik nadaje też swoim wypiekom formę. Często zależy ona od jego wyobraźni, jednak zdarza się, że klient zażyczy sobie, aby ciasto miało konkretny kształt. Dzieje się tak szczególnie w przypadku tortów urodzinowych. Zdecydowanie najbardziej kreatywną częścią pracy cukiernika jest dekorowanie własnych wyrobów. W ten sposób może on pokazać swoje zdolności manualne, wyczucie stylu i precyzję. Musi orientować się także w bieżących trendach cukierniczych, by tworzyć i ozdabiać wypieki zachwycające i zaskakujące klientów. Do zadań cukiernika należy także wyrabianie różnych mas, kremów, polew i galaretek, które wzbogacają wypieki. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały, z którymi pracuje. Do jego obowiązków, oprócz pieczenia, należy często zaopatrywanie cukierni w niezbędne i najlepsze jakościowo produkty oraz pilnowanie, by składniki jego ciast były w odpowiedni sposób przechowywane. Higiena pracy cukiernika jest bardzo ważna ze względu na zdrowie osób, które jedzą jego desery.
img

Chcesz wiedzieć więcej?

Pobierz pełny opis zawodu
Pobierz teraz
Dane statystyczne

Wybierz:

Skala zapotrzebowania

Istotne zapotrzebowanie
Umiarkowane zapotrzebowanie
Brak danych
Źródło:

Preferencje uczniów w wyborze zawodu Cukiernik

Mapa szkół i placówek
Lista portali branżowych
Cukiernik
https://malacukierenka.pl/o-mnie
Cukiernik
http://blog-cukierniczy.pl/
Cukiernik
https://slodkogorzki.com/
Cukiernik
http://www.wpiekarni.pl/index.php
Cukiernik
https://aletorcik.pl/
Cukiernik
https://www.cukieteria.pl/blog/
Cukiernik
http://strefawypiekow.pl/desery/
Cukiernik
https://wypiekibeaty.com.pl/
Cukiernik
https://www.mojewypieki.com/
Cukiernik
https://brunetkawkuchni.com/
Cukiernik
https://domowe-wypieki.com/
Cukiernik
https://cukiernikblog.wordpress.com/
Cukiernik
http://cupcakefactory.pl/kategoria/slodkosci/ciasta/
Cukiernik
http://malycukiernik.pl/
Cukiernik
https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/
Cukiernik
http://swiatslodkosci.bloggg.pl/
Cukiernik
http://cukiernica.blogspot.com/
Cukiernik
https://www.garneczki.pl/blog/dekorowanie-tortu-krok-po-kroku/
Cukiernik
https://www.ciasta.net/
Cukiernik
https://przepisyjoli.com/najlepsze-ciasta/
img
Wykonaj quizy i lepiej zapoznaj się z zawodem: